Riba v mediteranski prehrani

Ustrezna prehrana, v kombinaciji z aktivnim življenjskim slogom, igra pomembno vlogo pri preprečevanju številnih novodobnih bolezni. Več informacij o ustrezni prehrani najdete v prehranski piramidi.

Živila kot na primer žitarice, sadje, zelenjava, oljčno olje, mlečni izdelki in jogurt so osnova zdrave prehrane. Omenjena živila je priporočeno uživati vsakodnevno ali celo dvakrat na dan. Živila v osrednjem delu prehranske piramide (belo meso, stročnice, sveži sir in ribe) bi morali uživati vsaj dvakrat tedensko, ali celo večkrat. Na vrhu prehranske piramide pa najdemo živila kot so rdeče meso in sladice, uživanje le-teh je priporočeno le enkrat tedensko. Riba igra ključno vlogo v mediteranski prehrani. Znanstvene raziskave ugotavljajo, da uživanje rib v pravih količinah in z uravnoteženo prehrano lahko pripomore k ohranjanju dobrega zdravja. 

Dejstvo je, da riba (tako sveža kot tudi konzervirana), zagotavlja dragocene hranilne snovi, kot so beljakovine z visoko biološko vrednostjo, minerale in Omega-3 maščobne kisline. Prav zato omenjena prehranska piramida trajnostne mediteranske prehrane, ki jo svetuje organizacija IFMeD, priporoča uživanje rib vsaj 2-krat tedensko.

prehranska piramida

Riba v mediteranski prehrani

Pravilna prehrana, v kombinaciji z zdravim življenjskim slogom, igra ključno vlogo pri preprečevanju številnih bolezni t.i. bolezni življenjskega sloga.

PREBERITE VEČ

Dragoceni viri za dobro počutje

100 g odcejene tunine se ponaša z visoko koncentracijo beljakovin in odrasli osebi zagotavlja približno desetino priporočenega dnevnega vnosa kalorij.

PREBERITE VEČ

Za zdrav razvoj otrok!

Riba je zdravo živilo, ki spodbuja zdrav razvoj in rast otrok. Tunina je praktičen in zdrav način kako otrokom približati ribe in jih naučiti pravilnih prehranjevalnih navad.

PREBERITE VEČ

Dobro z le nekaj kalorijami

Rio Mare izdelki so bolj hranljivi in lažji v primerjavi z večino ostalih živil, ki jih pogosto zaužijemo: za vas smo jih primerjali med seboj in ugotavljali njihove prehranske lastnosti.

PREBERITE VEČ